A A A K K K
для людей з порушеннями зору

Державний навчальний заклад
"Професійний ліцей сфери послуг м.Хмільник"

Як уберегтися від удару блискавки

Дата: 28.05.2019 13:36
Кількість переглядів: 439

Влітку сильна спека в Україні чергується із грозами – типовим атмосферним явищем теплої пори року. Найнебезпечнішими під час грози є розряди блискавки, температура якої може перевищувати 30 тисяч градусів за Цельсієм – це приблизно в 5 разів більше за температуру на поверхні Сонця. У середньому блискавичний розряд поширюється зі швидкістю понад 190 тисяч км/с, а його довжина становить 3-4 км. За статистикою, щороку в світі від удару блискавки гинуть до 3000 людей. У зв’язку з цим рятувальники в черговий раз нагадують громадянам правила безпечної поведінки в грозу.

Ураженню блискавкою можна запобігти, дотримуючись правил безпеки. Ці правила дуже прості, але від їх виконання залежить порятунок життя.

• Під час грози,  якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть усі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, що як магніт притягує кульову блискавку. Тримайтеся подалі від електроприладів, антен, проводів – всі вони притягують розряд.

• Якщо ви опинилися в грозу на вулиці і не маєте можливості сховатися в будівлі, то відходите подалі від  високих будівель і дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.

• Якщо ви опинилися в лісі чи на березі річки не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш уразливі для розрядів електрики, менше – верба, клен та  найменш вірогідна її атака на кущі.  Перебувати під групою з декількох дерев більш безпечно, ніж на відкритій місцевості. Якщо поблизу є канава, ховайтеся в ній. 

Під час грози не потрібно бігти. Не можна купатися під час грози, але якщо гроза застала під час купання, то до берега добирайтесь повільно, спокійно, не розмахуючи руками.

• Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться – це небезпечно. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує, не залишайте його.  Але  при цьому закрийте вікна та не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

• На відкритому просторі краще присісти в яму чи траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею. Не лягайте на землю, бо тим самим збільшуєте площу враження розрядом. Краще сісти, злегка нахиливши голову, щоб вона не була вище предметів, які знаходяться поряд.

• Якщо вас двоє, троє чи більше - не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл. Перебуваючи в схованці, ноги тримайте разом, тим самим звузивши площу можливого ураження розрядом.

• Негайно позбудьтесь усіх металевих предметів, які є на вас чи при вас: лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники - покладіть у захищеному місці далі від себе.

• Якщо гроза застала вас у човні, спробуйте вибратись на берег, якщо це зробити не можна, сидіть нерухомо, витягнувши з води весла.

Більш небезпечною є кульова блискавка. Кульова блискавка - це загадкове явище природи. Зовні вона може мати вигляд блакитної, жовтої, зеленої чи червоної кулі сантиметрів двадцяти в діаметрі. Температура її може досягати десяти-п'ятнадцяти тисяч градусів. Кульова блискавка поширює навколо себе потужне випромінювання невідомої природи, іонізує повітря та може змінювати фізико-хімічні властивості предметів, з якими вона вступає в безпосередній контакт. Контакти людини з "вогняною кулею" закінчуються або загибеллю людини, або тяжкою хворобою. Симптоми хвороби такі ж, як при сильному радіоактивному опроміненні та ураженні центральної нервової системи.
 

Заходи безпеки:

  • при перших ознаках грози зачиніть кватирки, вікна, двері;
  • якщо до вас наближається кульова блискавка, стійте спокійно, затамувавши подих, не робіть жодних різких рухів та не намагайтеся одразу ж бігти;
  • якщо кульова блискавка потрапила до вашого помешкання, слід триматися подалі від електроприладів та електропроводки. Якщо ви маєте у руках якийсь предмет з ізолюючими властивостями, треба виставити його перед собою і таким чином спробувати зупинити наближення кульової блискавки. Якщо блискавка "прилипне" до нього, потрібно обережно покласти його на землю. Після цього спробувати повільно вийти з приміщення, не викликаючи різких коливань потоків повітря.

Варто пам’ятати, що після зникнення блискавки в приміщенні, як правило, виникає пожежа, тому ретельно треба перевірити, чи часом щось не горить.

Працівники управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення та охорони праці впевнені, якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її обмине навіть та десятимільйонна доля ризику, яку таїть у собі блискавка.

Олександр Коміссаров, 

начальник відділення запобігання надзвичайним ситуаціям 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора