A A A K K K
для людей з порушеннями зору

Державний навчальний заклад
"Професійний ліцей сфери послуг м.Хмільник"

Історичний внесок українського народу у перемогу над нацизмом

Дата: 06.05.2020 15:27
Кількість переглядів: 863

Історичний внесок українського народу у перемогу над нацизмом

 

У лавах радянської армії воювало понад 7 млн. українців (друга за кількістю національна група). Кожен другий з них загинув у боях, кожен другий з тих, хто залишився живим, став на все життя інвалідом. Серед вищого офіцерського складу, зокрема командувачів фронтів та армій, було чимало українців. Найвідоміші з них – А. Єрьоменко, С. Тимошенко, Р. Малиновський, М. Ватутін, І. Черняхівський, П. Рибалко, К. Москаленко, П. Жмаченко, С. Руденко, І. Кириченко.

Ратний подвиг багатьох українців на всіх фронтах Великої Вітчизняної війни відзначений найвищими нагородами: 2072 з них удостоєні звання «Герой Радянського Союзу», 32 особи – двічі, а льотчик-винищувач І. Кожедуб – тричі. Багато уродженців української землі стали повними кавалерами ордену Слави. З 13 млн. орденів і медалей, вручених солдатам і офіцерам Червоної армії, 2,5 млн. одержали жителі України.

Водночас не слід забувати і про бійців УПА (загалом близько 500 тис. осіб), які теж боролися за незалежність своєї Батьківщини і не бажали миритися з пануванням на її території тоталітарних режимів.

120 тис. українців воювали в армії Антигітлерівської коаліції (США, Канади, Франції, Польщі, Чехо-Словаччини).

На відзнаку мужності й героїзму українського народу, що захищав свою землю від поневолювачів, почесне звання «Місто-герой» було присвоєно Києву, Одесі, Керчі та Севастополю.

Перемогу над гітлерівською Німеччиною українці наближали також своєю героїчною працею в радянському тилу: на заводах і копальнях, у колгоспах, лабораторіях, навчальних закладах, тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора